Oglaševanje

Koliko stane kuhano vino na stojnicah v Ljubljani

author
T. Lo.
13. dec 2025. 09:43
Praznične stojnice v Ljubljani 2025
Foto: Denis Sadiković/N1

Praznični čas kuhanega vina se je že začel, gostinci tako na prazničnih stojnicah v Ljubljani že vabijo mimoidoče k nakupu kozarčka ali dveh. Koliko boste letos za kuhančka odšteli v središču prestolnice in zakaj se na stojnicah bojijo, da bo sezona slabša kot prejšnja leta?

Oglaševanje

S prižigom prazničnih lučk v Ljubljani so obiskovalce začele vabiti tudi premnoge stojnice s hrano in pijačo v središču mesta. Preverili smo ponudbo, cene in povpraševanje letos – predvsem za kuhano vino, ki je pri strankah že tradicionalno najbolj priljubljena izbira.

Situacija se od lani ni bistveno spremenila, če pa se je, pa so se cene dvignile zgolj za nekaj centov. Na stojnici Pri Maketi smo povprašali, zakaj so se odločili za povišanje z lanskih 3,8 evra na 4. Delno je kriva podražitev cen vina pri proizvajalcih, a primarni razlog je predvsem praktičen: zaradi lažjega vračanja drobiža in tudi zato, da poenotijo cene s preostalimi stojnicami v bližini.

Cena kuhančka na obljudenem Prešernovem trgu je sedaj namreč povsod 4 evre z izjemo le enega dražjega ponudnika, kjer boste za dva decilitra odšteli 5 evrov.

Izrazitejših pritožb nad ceno na stojnici Pri Maketi ne opažajo, čeprav se vedno najdejo tudi tisti, ki jim je cena previsoka. A ti se bodo pritoževali ne glede na ceno, se pošali sogovornik.

Praznične stojnice v Ljubljani 2025
Praznične stojnice v Ljubljani 2025
Praznične stojnice v Ljubljani 2025
+ 25

Dlje od strogega centra greste, nižje bodo cene: medtem ko boste na križišču Cankarjevega nabrežja s Tromostovjem za kozarec kuhanega vina še odšteli 4 evre, pa bo cena na koncu nabrežja že padla na 3 evre.

Na Kongresnem in Pogačarjevem se cene gibljejo okoli 3,5 evra.

Belo za Slovence, rdeče za tujce

S cenami od okoli 5 do 8 evrov so med stojnicami primerljive tudi cene drugih toplih napitkov, na primer vročih džinov, "apfelstrudlov" in toplih mešanic z rumom. Po besedah sogovornika so tudi ti pri strankah precej priljubljeni, a prvo mesto še vedno zaseda kuhano vino. Medtem ko tuji turisti (Nemci ali Italijani) prisegajo skoraj izključno na rdeče, pa smo Slovenci brez izjeme "mahnjeni" na belo.

Kot nadaljuje, je zanimanje za gostinsko ponudbo na stojnicah primerljivo z lanskim letom, "prava" sezona pa se tako ali tako ni še niti začela: največji naval pričakujejo po 20. decembru. Se pa zaradi letošnje ugodne razporeditve praznikov bojijo upada obiska. Marsikdo si bo med letošnjimi božično-novoletnimi prazniki z le tremi dnevi dopusta lahko privoščil 11 dela prostih dni in jih izkoristil za oddih v tujini.

Kot največjo težavo v letošnji sezoni pa izpostavlja dvig cene mesa, ki se je pri proizvajalcih podražilo za 20 odstotkov, zaradi česar so morali podražiti tudi nekatere izdelke na meniju. Večino zgolj za nekaj deset centov, hamburger pa za en evro, saj drugače preprosto ni šlo. Prav tako je gostince po žepu udarila letošnja podražitev sladkih pijač zaradi dviga davka na sladke pijače z 9,5 odstotka na 22 odstotkov.

N1 PODKAST S SUZANO LOVEC: Režiser, ki je šel v zapor

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih